Inici / Serveis socials / El Govern posa en marxa un sistema àgil I senzill perquè els desplaçats d’Ucraïna puguen accedir a la protecció temporal

El Govern posa en marxa un sistema àgil I senzill perquè els desplaçats d’Ucraïna puguen accedir a la protecció temporal

El Govern ha posat en marxa el mecanisme a través del qual, a partir d’aquest dijous, els desplaçats d’Ucraïna al nostre país poden sol·licitar i accedir de manera senzilla a la protecció temporal així com a tots els drets associats a aquesta figura, com el permís de residència i de treball.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han signat aquest dimecres l’ordre per la qual es desenvolupa aquest procediment per al reconeixement de la protecció temporal. El text estableix que la protecció temporal es podrà sol·licitar des de comissaries específiques de la Policia Nacional en tot el territori així com en els centres de recepció habilitats.

Els sol·licitants podran acudir a aquests punts habilitats on funcionaris de la Policia Nacional prendran les seues dades identificatives i altres elements, un tràmit en el qual es comptarà amb intèrprets d’idiomes, i en el qual se’ls expedirà un resguard acreditatiu de la seua sol·licitud de protecció, en el qual constarà a més un NIE assignat.

La sol·licitud serà tramitada per l’Oficina d’Asil i Refugi del Ministeri de l’Interior i resolta en el termini màxim de 24 hores. La resolució inclourà l’autorització de residència i, en el cas dels sol·licitants majors d’edat, de treball.

L’ordre estableix que la resolució serà notificada al sol·licitant de manera electrònica sempre que fos possible, de manera postal o per compareixença personal davant comissaries o oficines d’estrangers.

ACORD DE LA UE
El Govern d’Espanya dona així compliment a l’acord aconseguit el passat 4 de març pel Consell de Ministres de l’Interior de la Unió Europea, amb el qual, per primera vegada en la història, es va acordar l’aplicació de la Directiva de Protecció Temporal.
Aquest dimarts el Consell de Ministres va acordar ampliar l’àmbit d’aplicació d’aquesta Directiva, per la qual cosa podran accedir a la protecció temporal a través del mecanisme habilitat pel Ministeri de l’Interior no sols els nacionals d’Ucraïna, sinó també els residents legals en aquest país així com els ucraïnesos que es trobaven a Espanya en situació irregular amb anterioritat a la invasió russa.
La protecció temporal podrà ser denegada, entre altres motius, en cas que es comprove que el sol·licitant, a través de l’acarament de les dades amb els registres d’antecedents penals i amb les bases de dades de cooperació policial internacional, puga suposar un risc per a la seguretat nacional.


PROCEDIMENT INÈDIT
Des del passat 25 de febrer, un dia després de l’inici de la invasió russa, i molt especialment després de la decisió adoptada la setmana passada per a aplicar la Directiva de Protecció Temporal, des del Ministeri de l’Interior s’ha treballat, en coordinació amb la resta de ministeris implicats, en l’armadura jurídica, procedimental i tècnic necessari per a implementar aquesta normativa.
Els departaments involucrats (la Secretaria d’Estat de Seguretat, la Sotssecretaria d’Interior i unitats dependents com l’Oficina d’Asil i Refugi, la Comissaria General d’Estrangeria i Davanteres o la Subdirecció General de Sistemes d’Informació i Comunicacions per a la Seguretat) han dut a terme els treballs necessaris d’anàlisis i disseny del procediment per a sol·licitar protecció temporal, d’elaboració dels diferents documents de resolució i de desenvolupament dels gestors informàtics.
Aquests treballs han desembocat en l’ordre dictada i en la celebració en la tarda d’aquest dimecres d’una Comissió Interministerial d’Asil i Refugi (CIAR) extraordinària –en la qual, a més d’Interior, han participat representants d’ACNUR i dels Ministeris de Justícia; Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació; i Igualtat- que ha estudiat i formalitzat un acord que permet agilitar la tramitació de les sol·licituds dels desplaçats ucraïnesos.

També s’han preparat els fullets informatius en diferents idiomes en els quals es recolliran els drets de les persones sol·licitants i s’explicarà el procediment per al reconeixement de la protecció temporal i que estaran a la disposició dels refugiats, entre altres, en els punts habilitats per a tramitar les sol·licituds.